top of page
 • Is er een brochure van de Pomp AO?
  Jazeker! Download deze hieronder.
 • Hebben jullie ook technische documentatie van de Pomp AO? (datasheet, energielabel, geluidsgegevens, energie prestatiegegevens)
  Jazeker, we doen ons best om alle technische gegevens zo goed mogelijk toe te lichten. Is er iets niet duidelijk? Neem dan contact op met onze salesafdeling via de chat of sales@dewarmte.nl.
 • Wat is de Pomp AO?
  De Pomp AO is een hybride, 'all-electric ready' monoblock lucht-water warmtepomp met een vermogen van 2 tot 8 kW. Met dit vermogensbereik kan de Pomp AO het totale gasverbruik van de centrale verwarming in ongeveer 70% van de Nederlandse woningen volledig opvangen. De Pomp AO functioneert meestal naast de cv-ketel, wat de term 'hybride' verklaart. Dit houdt in dat de cv-ketel een blijvende rol speelt, namelijk het verwarmen van sanitair water. Indien nodig kan op extreem koude dagen de cv-ketel ook dienen als een back-up voor de warmtepomp.
 • Hoe wordt de Pomp AO aangestuurd?
  De Pomp AO wordt op dezelfde manier aangestuurd als een cv-ketel, via de thermostaat in de woning. Wanneer de ingestelde temperatuur op de thermostaat hoger is dan de gemeten temperatuur wordt er een signaal gestuurd naar de controle-unit. Deze controle-unit gebruikt vervolgens een algoritme om te beslissen of er warmte wordt geleverd door de Pomp AO, de cv-ketel, of een combinatie van beide. In de meeste gevallen is het doel om de cv-ketel zo min mogelijk bij te laten springen, maar tegelijkertijd toch het huis comfortabel warm te krijgen. De regeling bepaalt aan de hand van de stooklijn of er hulp van de cv-ketel nodig is. Hoe vaak de cv-ketel in de praktijk moet bijspringen is afhankelijk van het weer en jouw huis. Maar in de meeste gevallen kan de Pomp AO zonder hulp van de cv-ketel de volledige warmtevraag van de centrale verwarming van de woning opvangen. Wat kan resulteren in een besparing tot wel 85% op het gasverbruik.
 • Hoe onttrekt en gebruikt de Pomp AO warmte uit de buitenlucht voor de verwarming van mijn woning?
  Met behulp van elektriciteit wordt de warmte van de koude buitenlucht opgehoogd naar de warme cv temperatuur. Dit proces zorgt ervoor dat het water in je verwarmingssysteem de warmte uit de buitenlucht overneemt, waarmee je woning efficiënt wordt verwarmd. Technisch antwoord: De Pomp AO circuleert een koudemiddel (R32) door een gesloten circuit. Dit circuit bestaat uit 4 onderdelen; een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper. Als de warmtepomp aanstaat wordt het koudemiddel continu rondgestuurd door de compressor. Stap 1, compressor. Wanneer het koudemiddel de compressor bereikt, is het in gasvorm. De compressor verhoogt vervolgens de druk van dit gas, wat leidt tot een verhoging van de temperatuur. Als gevolg hiervan wordt de temperatuur van het koudemiddel hoger dan die van het water dat door het centrale verwarmingssysteem stroomt. De compressor, die elektriciteit verbruikt, fungeert als de motor van de warmtepomp. Stap 2, condensor. Het koudemiddel wordt met een hoge temperatuur de condensator ingedrukt. De temperatuur is hier dus hoger dan de temperatuur van jouw cv-water. Hier condenseert het gas en wordt het vloeibaar. Tijdens het veranderen van gas naar vloeibaar komt er warmte vrij. Deze warmte wordt aan het water van de verwarmingsinstallatie afgegeven. Zo wordt dus je cv-water, en hiermee je woning verwarmd! Stap 3. Zodra het koudemiddel gecondenseerd is, stroomt het door een expansieventiel. Hier wordt de druk verlaagd. Door de drukverlaging daalt ook de temperatuur. Hierdoor is de temperatuur van het koudemiddel lager dan de temperatuur van de buitenlucht (denk bijvoorbeeld aan een deodorant spuitbus welke koud aanvoelt als je de deodorant uit de spuitbus spuit. Het deodorant is kamertemperatuur in de spuitbus onder hoge druk, zodra je spuit verlaag je de druk en daarmee ook de temperatuur). Stap 4. Als het koudemiddel bij de verdamper binnen komt is het (deels) vloeibaar. De temperatuur is hier dus lager dan de temperatuur van de buitenlucht. Door de hogere buitenlucht temperatuur verdampt het koudemiddel. Tijdens het veranderen van vloeibaar naar gas neemt het koudemiddel warmte op. Zo onttrekt de Pomp AO dus warmte uit de buitenlucht!
 • Wat is het vermogen van de Pomp AO?
  De Pomp AO heeft een vermogensbereik van ongeveer 2 tot 8 kW, wat overeenkomt met de warmtebehoefte van de centrale verwarming van 70% van de Nederlandse huishoudens. Het nominaal vermogen van de Pomp AO is 6,4 kW.
 • Wat kan ik besparen met de Pomp AO?
  In een gemiddelde woning zorgt de Pomp AO voor een gasbesparing van ongeveer 70%. Met behulp van onze datasheets kunnen we je een persoonlijke indicatie geven van wat de Pomp AO voor jouw situatie kan betekenen. Indien je hierin geïnteresseerd bent, ontvangen we graag de volgende gegevens: • Het huidige jaarlijkse gasverbruik (in m³). • Het type woning (tussenwoning, hoekhuis, vrijstaand, enz.). • Het type verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming, enz.). • Het aantal personen in het huishouden. Met deze informatie kunnen we een schatting geven van de jaarlijkse gasbesparingen (in m³) en de geschatte elektriciteitskosten (in kWh) bij gebruik van de Pomp AO in jouw situatie. Wil jij graag een persoonlijke indicatie ontvangen? Mail dan de bovenstaande informatie naar sales@dewarmte.nl.
 • Kan mijn cv-ketel samenwerken met de Pomp AO?
  Ja, de pomp AO kan samen werken met alle cv-ketels. De oudste cv-ketel waarmee we samen werken komt uit 1994!
 • Kan mijn huidige (slimme) thermostaat samenwerken met de Pomp AO?
  De Pomp AO kan gebruik maken van alle thermostaten of regelingen die gebruik maken van een aan/uit-contact voor verwarming. OpenTherm wordt door de Pomp AO niet ondersteund. Mocht je thermostaat niet op deze manier kunnen communiceren kunnen we kijken of er gebruik gemaakt kan worden van een EasyControl adapter, zodat de huidige thermostaat eventueel alsnog behouden kan worden. Mocht dat niet mogelijk zijn zal er een nieuwe thermostaat geplaatst moet worden. We kunnen je hier uiteraard bij helpen.
 • Wat is de afmeting, het gewicht en de benodigde ruimte van de Pomp AO?
  De Pomp AO heeft een afmeting van 110x85x45 cm en weegt ongeveer 102 kg. Houd er rekening mee dat wanneer de Pomp AO op de grond wordt geplaatst, deze op rubberen opstelblokken komt te staan. Hierdoor zal de totale hoogte in de praktijk toenemen met ongeveer 10 cm. Wanneer de Pomp AO tegen een woning of andere constructie wordt geplaatst, is er aan de achterkant ongeveer 20 cm aan vrije ruimte nodig. Daarnaast is aan beide zijkanten ongeveer 30 cm aan vrije ruimte nodig voor de luchtaanzuiging, en moet aan de voorkant voldoende ruimte worden vrijgehouden voor het uitblazen van lucht. Tijdens de digitale inspectie kijken we uiteraard met je mee om een geschikte locatie te vinden voor de Pomp AO.
 • Wat zijn de plaatsingsmogelijkheden van de Pomp AO rondom mijn woning?
  De Pomp AO kan op verschillende plekken rondom de woning worden geplaatst. Omdat deze niet per se nabij de cv-ketel gekoppeld hoeft te worden. Zo kan deze bijvoorbeeld naast de woning of in de de tuin, op een plat dak, op het balkon of aan de gevel van de woning worden geïnstalleerd. De Pomp AO kan niet op dakkapellen of houten constructies geplaatst worden i.v.m. trillingen. Daarnaast installeren we niet op schuine daken. Wij zoeken tijdens de digitale inspectie samen met jou naar de beste plaatsingslocatie. Bij het kiezen van hiervan houden we onder andere rekening met het leidingwerk, de benodigde vrije ruimte aan de voor- en zijkanten, het geluid en je wensen op praktisch en esthetisch gebied.
 • De gewenste locatie van de Pomp AO is op het dak, kan dit?
  De Pomp AO kan zeker op het dak geplaatst worden. Echter zitten hier wel meerkosten aan verbonden. Voor een installatie op hoogte zijn we genoodzaakt hijsmateriaal te huren, extra veiligheidsmaatregelen te nemen en meer tijd in te plannen voor de installatie. De hoogte van de meerkosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Deze meerkosten worden besproken tijdens de digitale inspectie, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je geen meerkosten? Wij helpen je met het zoeken naar een geschikte plaatsingslocatie op de grond.
 • Hoe zit het met het leidingwerk en de koppeling op het cv-circuit?
  Wij koppelen de Pomp AO op de bestaande cv-leidingen en verbinden deze met zowel de aanvoer- als retourleiding op de meest geschikte locatie in jouw woning. Dit betekent dat deze koppeling dus niet per se in de buurt van de cv-ketel hoeft te zijn. Dit biedt het voordeel dat je meer vrijheid hebt bij het kiezen van een geschikte plaatsingslocatie voor de Pomp AO, aangezien je minder rekening hoeft te houden met de lengte en route van het leidingwerk.
 • Hoe zit het met de elektriciteitsaansluiting?
  De Pomp AO heeft een elektrisch piekvermogen van 2700 Watt. Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt door een groep mag lopen. Daarom moet er voor de elektrische aansluiting van de Pomp AO in de woning een stroompunt beschikbaar zijn op een (vrijwel) lege groep. De Pomp AO kan worden aangesloten op een gewone groep van 16 Ampère en een 1-fase-aansluiting van 220/230V. Let erop dat we géén werkzaamheden uitvoeren in de groepenkast en alleen aansluiten op een reeds geïnstalleerde lasdoos die al op een vrije groep zit. Deze lasdoos kan het beste zo dicht mogelijk bij de Pomp AO worden geplaatst.
 • Wordt er ook een apparaat binnen geplaatst?
  Bij de installatie van de Pomp AO komt er binnen nabij de cv-ketel enkel een kleine controle unit te hangen voor de software en aansturing. Deze controle unit heeft een afmeting van ongeveer 25x20x5 cm.
 • Levert de Pomp AO ook tapwater?
  Momenteel verzorgt de Pomp AO enkel de centrale verwarming van de woning, niet het verwarmen van sanitair water. Er is momenteel een all-electric upgrade voor de Pomp AO in ontwikkeling, die we in het eerste of tweede kwartaal van 2024 verwachten te lanceren. Hiermee zal het voor veel woningen mogelijk worden om met de Pomp AO + de all-electric upgrade helemaal van het gas af te kunnen gaan.
 • Kan de Pomp AO samenwerken met vloerverwarming?
  Jazeker, de efficiëntie van de Pomp AO stijgt bij gebruik met vloerverwarming, omdat de benodigde temperatuur voor vloerverwarming lager is dan die van traditionele radiatoren. De grote oppervlakte van de vloer zorgt voor een effectieve warmteafgifte bij lagere temperaturen. Dit maakt de combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp bijzonder efficiënt.
 • Is de Pomp AO in staat mijn woning te verwarmen als er alleen (verouderde) radiatoren aanwezig zijn?
  Warmtepompen hebben een relatief lagere aanvoertemperatuur (max 60°C) vergeleken met cv-ketels (max 80-90°C). Het is niet altijd mogelijk om met oude, klassieke radiatoren die bedoeld zijn om op hoge temperatuur te werken, de woning met een aanvoertemperatuur van maximaal 60°C comfortabel te verwarmen. Vandaar zal de cv-ketel bij woningen met alleen (oudere) radiatoren vaker als back-up moeten fungeren. Desalniettemin bespaar je met een warmtepomp in combinatie met (oudere) radiatoren uiteraard nog steeds op gas, het is alleen minder rendabel vergeleken met situaties waar je de woning wel met 60°C warm krijgt. De optimale afgifte systemen zijn moderne LTV radiatoren en/of vloerverwarming, met deze systemen werkt de warmtepomp het efficienste en bespaar je dus het meeste gas.
 • Kan de Pomp AO ook koelen?
  Jazeker! Naast het verwarmen van de woning kun je de Pomp AO ook inzetten om je woning te koelen. De Pomp AO zal in dat geval koud water produceren in plaats van warm water, waardoor de temperatuur in de woning kan worden verlaagd. Zo profiteer je niet alleen in de koudere periode, maar het gehele jaar door van de voordelen van een warmtepomp. De kosten van deze optionele koelingsfunctie bedragen eenmalig €750. Deze functie kan eenvoudig via een software update aan je Pomp AO worden toegevoegd, hiervoor is geen fysiek bezoek nodig. Als je interesse hebt in de koelfunctie horen we het graag via sales@dewarmte.nl. Dan helpen onze salescollega's je graag verder met het activeren van de koelfunctie op jouw Pomp AO. Nog niet helemaal zeker of de koelfunctie iets voor je is? Dan kun je deze 2 weken vrijblijvend uitproberen. Niet tevreden? Geen probleem, dan zetten we de functie weer uit. Wel tevreden? Dan kun je vanaf nu je woning zowel verwarmen als verkoelen met onze Pomp AO. Onze technische collega's hebben een whitepaper samengesteld waarin precies staat hoe de koelfunctie werkt en wat je er van kunt verwachten. Download deze hieronder.
 • Welk geluid produceert de Pomp AO?
  45 dB op anderhalve meter afstand. Raadpleeg het bijgevoegde document 'Geluidsgegevens Pomp AO' voor uitgebreide informatie over het geluidsniveau van de Pomp AO.
 • Wat zijn de sCOP en COP waarden van de Pomp AO?
  De sCOP bij een afgifte temperatuur van 35°C = 4.92 (A+++) De sCOP bij een afgifte temperatuur van 55°C = 3.38 (A++) Meer informatie over SCOP en de COP waarden van de Pomp AO zijn terug te vinden in het onderstaande datasheet.
 • Wij zoeken een all-electric oplossing. Kan dit ook met de Pomp AO?
  De Pomp AO is een hybride systeem. We zijn echter bezig met de ontwikkeling van een all-electric upgrade, waardoor de Pomp AO uiteindelijk ook deel kan uitmaken van een all-electric opstelling. Deze optionele upgrade geeft je de mogelijkheid om de stap van hybride naar all-electric te maken, stapsgewijs verduurzamen dus. De Pomp AO all-electric upgrade wordt verwacht in het eerste of tweede kwartaal van 2024. Houdt vooral onze nieuwsbrief in de gaten voor de laatste updates en ontwikkelingen. De stap naar all-electric zal waarschijnlijk rond de €3000,-* na aftrek van subsidie(s) liggen. *Dit bedrag is een schatting, gebaseerd op de informatie die we momenteel hebben. Zodra we meer inzicht verkrijgen, zullen we deze informatie delen. Houd er rekening mee dat dit bedrag kan wijzigen en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
 • Houdt de Pomp AO rekening met fluctuerende energieprijzen?
  Nog niet. Het systeem functioneert onafhankelijk van real-time informatie over energietarieven en past zijn werking niet automatisch aan bij veranderingen in energiekosten. Desondanks is het verwarmen van je woning met de Pomp AO, gezien de huidige energieprijzen, voordeliger dan met een traditionele cv-ketel.
 • Wat is de verwachte levensduur van de Pomp AO?
  De levensduur van warmtepompen varieert, maar over het algemeen gaan ze langer mee dan traditionele cv-ketels. Onze warmtepompen zijn ontwikkeld om meer dan 15 jaar mee te gaan.
 • Wat kan ik besparen met de HeatCycle?
  In een gemiddelde woning kan de HeatCycle 40% van de totale warmtevraag leveren, zowel tapwater als verwarming. Met behulp van onze datasheets kunnen we je een persoonlijke indicatie geven van wat onze water/water warmtepomp, de HeatCycle, voor jouw situatie kan betekenen. Indien je hierin geïnteresseerd bent, ontvangen we graag de volgende gegevens • Het huidige jaarlijkse gasverbruik (in m³). • Het huidige jaarlijkse waterverbruik (in m³). • Het aantal personen in het huishouden. Met deze informatie kunnen we je een nauwkeuriger beeld geven van de potentiële jaarlijkse gasbesparingen (in m³) en de geschatte elektriciteitskosten (in kWh) bij gebruik van de HeatCycle in jouw huidige situatie. Wil jij graag een persoonlijke indicatie ontvangen? Mail dan de bovenstaande informatie naar sales@dewarmte.nl.
 • Hebben jullie ook een datasheet van de HeatCycle?
  Jazeker, download deze hier!
 • Kan ik naast hybride ook all-electric gaan met de HeatCycle?
  De HeatCycle is een hybride systeem dat kan samenwerken met andere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld onze Pomp AO. In een gemiddelde woning kan de HeatCycle tot 40% van de totale warmtebehoefte (zowel tapwater als verwarming) voorzien. Optioneel bieden wij bij installatie een grotere boiler aan met ruimte voor een elektrisch element, beschikbaar tegen een meerprijs. Dit maakt een overstap naar volledig elektrisch verwarmen mogelijk, afhankelijk van je persoonlijke situatie. De HeatCycle is compatibel met cv-ketels, lucht-water warmtepompen, infraroodpanelen en zonneboilers. Door de HeatCycle te combineren met onze Pomp AO kun je mogelijk begin 2024 al gasvrij zijn!
 • Kan de HeatCycle alleen tapwater leveren of ook warmte voor de verwarming?
  De HeatCycle gebruikt primair teruggewonnen warmte uit afvoerwater om sanitair water te verwarmen. Echter is er vaak nog restwarmte beschikbaar die ingezet kan worden voor de centrale verwarming van de woning. Zo draagt de HeatCycle bij aan het verminderen van het gasverbruik voor zowel het sanitair warm water als de centrale verwarming van de woning. In een gemiddelde woning kan de HeatCycle ongeveer 40% van de totale warmtebehoefte (tapwater en verwarming) dekken. Deze schatting gaat uit van een jaarlijks gasverbruik van 1500 m³ en het gemiddelde watergebruik van een vierpersoonsgezin.
 • Hoeveel ruimte vraagt de HeatCycle in het huis?
  In totaal bestaat de HeatCycle uit vier componenten die aan elkaar gekoppeld worden door goed geïsoleerde leidingen, deze onderdelen zijn: De warmteontvanger, opvangzak, warmtepomp en de boiler. De warmteontvanger komt in de kruipruimte of kelder en vraagt ongeveer 1.35m vrije lengte van de horizontale hoofrioolbuis. Daar in de buurt is er een grondoppervlak van ongeveer 2x1m nodig voor de vuilwaterzak. Een gemiddelde kruipruimte of kelder biedt deze mogelijkheden. De warmtepomp is ongeveer 40x50x60cm, de boiler heeft een diameter van 60cm en een hoogte van 1,2m. De warmtepomp komt idealiter zo dicht mogelijk bij de cv-ketel te staan, maar kan eventueel ook ergens anders staan. De boiler komt het liefst nabij de warmtepomp te staan.
 • Wat is de benodigde hoogte van de kruipruimte?
  Minimaal 50cm, hoe hoger hoe beter. Boven en naast de riolering moet minimaal 10cm vrij zijn, onder de riolering minimaal 30cm. Eventueel kan er in de kruipruimte gegraven worden om dit te realiseren als de ondergrond dat toelaat.
 • Mijn kruipruimte staat (soms) deels onder water, is dit een probleem?
  Ja, een kruipruimte die (deels) onder water staat is niet optimaal voor de installatie van een HeatCycle. Dit heeft vooral te maken met de garantie van de onderdelen. Deze kunnen zeker tegen water, maar zijn niet ontwikkeld om constant onder water te staan. Het plaatsen van een betrouwbare dompelpomp is een mogelijke oplossing om ervoor te zorgen dat de kruipruimte te allen tijde droogstaat.
 • Wat voor leidingen en aansluitingen zijn er nodig?
  De HeatCycle heeft een elektrisch piekvermogen van 1200 Watt. Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Qua aansluitingen zijn de volgende leidingen nodig: - 2 leidingen van de warmteterugwinunit naar de warmtepomp - 2 leidingen van de warmtepomp naar de C.V. (of de retour van de verwarmingsleiding) - 2 leidingen van de warmtepomp naar de boiler - 1 leiding van de boiler naar de C.V. Daarnaast is de volgende bedrading nodig: - Bedrading van de warmteterugwinunit naar de warmtepomp. - Bedrading van de boiler naar de warmtepomp (als deze niet bij elkaar staan). Uiteraard regelen wij een ervaren installateur voor de complete installatie.
 • Is het materiaal van de rioolbuis van belang?
  Voor de installatie van de HeatCycle is het materiaal van de rioolbuis van belang. PVC is optimaal voor de installatie. Als het riool van gietijzer of gres is, is de installatie iets ingewikkelder maar nog steeds mogelijk.
 • Is elke CV-ketel te gebruiken?
  Vrijwel alle cv-ketels kunnen samenwerken met de HeatCycle. Het belangrijkste is dat de CV-ketel een Gaskeur NZ-label heeft. De meeste cv-ketels van na 2000 hebben dit label.
 • Wat voor boiler wordt er geïnstalleerd met de HeatCycle?
  Standaard installeren we een 150-liter boiler, omdat dit formaat meestal meer dan voldoende is voor een hybride systeem. Voor €895 extra is er een optie voor een grotere boiler met meerdere spiralen en een opening voor een elektrisch element. Dit is handig voor het aansluiten van bijvoorbeeld een zonneboiler of een extra warmtepomp. Afhankelijk van jouw situatie biedt dit de flexibiliteit om nu of later volledig gasvrij te gaan.
 • Hoe zit het met vervuiling en de techniek van warmteterugwinning?
  De HeatCycle is ontwikkeld om met vuil water om te gaan. De innovatieve techniek die we hiervoor gebruiken is ruim een jaar succesvol getest in The Green Village. Daarna zijn er bij meerdere pilots vervolgtesten gedaan en hier zijn we geen problemen met betrekking tot vervuiling tegen gekomen. Sinds oktober 2021 zijn we commercieel onze HeatCycle aan het installeren bij particulieren thuis en hebben we inmiddels al honderden succesvolle installaties achter de rug!
 • Kan de HeatCycle samenwerken met een zonneboiler?
  Ja, de HeatCycle en de zonneboiler kunnen worden aangesloten op hetzelfde boilervat. Het hangt wel van het huidige boilervat af of dit direct mogelijk is. In sommige gevallen is het nodig om het boilervat te vervangen voor een nieuw boilervat met 2 spiralen en daar de zonne-installatie op aan te sluiten. Let ook op dat bij een dergelijke combinatie de warmtelevering van de HeatCycle minder is omdat de zonneboiler in de zomer genoeg warmte kan leveren.
 • Kan de HeatCycle samenwerken met een lucht-water warmtepomp?
  Ja, dit kan op 2 manieren. 1. De HeatCycle levert tapwater en de lucht-water warmtepomp levert verwarming. 2. De HeatCycle verwarmt de lucht-water warmtepomp voor waardoor de lucht warmtepomp minder hard hoeft te werken. Of dit mogelijk is hangt af van de lucht-water warmtepomp en dient te worden overlegd met de leverancier en de installateur van de lucht-water warmtepomp. Wil je zeker zijn van een goede samenwerking? Reserveer de Pomp AO! Dan zorgen wij dat de complete installatie goed samenwerkt.
 • Wat zijn de mogelijkheden met stadsverwarming?
  De mogelijkheden om de HeatCycle aan te sluiten in een woning met stadsverwarming hangen grotendeels af van de leverancier van het warmtenet. Technisch is de koppeling gemakkelijk te maken, maar of het toegestaan is vanuit de leverancier is de vraag. Eerst even overleggen met de leverancier van stadswarmte dus.
bottom of page